Tipus d’or i com es classifiquen pel seu color, puresa i composició

L’or és un dels metalls preciosos més bonics i més ben valorats, símbol de riquesa, poder i prestigi. La seua utilització es remunta a les civilitzacions antigues com l’egípcia, la romana o l’inca, els qui el veneraven no sols per la seua bellesa, sinó també per la seua raresa i durabilitat. Al llarg dels segles, el seu valor ha transcendit fronteres i èpoques, exercint un paper decisiu en el sistema monetari internacional (quan els tipus de canvi es vinculaven al seu preu) i mantenint-se com un actiu segur enfront de la incertesa econòmica. Hui dia, l’or continua sent un refugi de valor, especialment en temps d’inestabilitat financera, tal com apunten els economistes en cas de crisi. És per eixa raó per la qual pot ser aprofitat per al seu empenyorament, aportant un finançament immediat, segur i de gran valor per a la persona interessada.

Ara bé, no és or tot el que relluïx! És important saber que este metall pot ser de diversos tipus, cosa que significa que pot variar en funció de la seua puresa, composició i color, i això és una cosa que volem aclarir-te en este article. Continua llegint!

Classificació de l’or segons la seua puresa

El primer que cal deixar clar en este punt és la diferència entre quirat (K) i quirat (Q). Tant en l’or com en qualsevol altre metall es parla de quirat i s’expressa amb K; mentres que en els minerals, com els diamants, s’expressa amb Q. Un quirat és una unitat de mesura que s’utilitza per a determinar la puresa del metall preciós o del mineral (existixen diferències entre cada tipus de material), sent l’or de 24 quirats (K) el més pur i el més valuós. Ara bé, quant menor és el quiratatge (K) de l’or, major és la presència d’altres metalls aliats en la peça, el veiem:

  • Or 24K: 99,9% or.
  • Or 22K: 91,67% or.
  • Or 18K: 75% or.
  • Or 14K: 58,5% or.
  • Or 10K: 41,7% or.

Una altra manera d’identificar els quirats (K) és amb el marcat en números. Si en la teua joia posa 750 (el més habitual) és perquè fa referència a or de primera llei compost per 750 mil·lèsimes d’or pur i 250 mil·lèsimes d’altres metalls, com a plata, pal·ladi, platí o coure. En este cas, parlaríem d’una joia d’or de 18K. Ara bé, si posa 916 vol dir que un 91,6% és or pur i la resta altres metalls (22K), i el mateix ocorre amb les numeracions 585 (14K) i 417 (10K).

Classificació de l’or segons la seua composició

Com indicàvem, l’or pot ser més o menys pur depenent del seu percentatge en el total de la peça i de la resta de metalls amb els quals ha sigut aliat. Això es duu a terme per a millorar la seua resistència (per exemple, l’or 10K és el més resistent, però té un valor inferior pel seu percentatge de puresa més reduït), així com per a modificar les seues propietats, com és el cas del color. El més comú és trobar or aliat amb coure, plata i/o pal·ladi, però també amb níquel, platí, rodi i altres metalls. L’aliatge amb coure servix per a brindar-li una major duresa al metall, a més d’un color vermellós, mentres que la plata suavitza el to i li atorga una major durabilitat.

Classificació de l’or pel seu color

Els metalls que han sigut aliats amb l’or s’empren per a donar-li major duresa a la peça, però també per a modificar la seua tonalitat. El més habitual és parlar d’or groc, blanc i rosa, encara que també podem trobar altres colors menys comuns com l’or roig, verd i el blau o negre. Ho veiem:

  • Or groc: és la mescla tradicional amb plata i coure.
  • Or blanc: d’aspecte platejat, sol portar bany de rodi.
  • Or rosa: té un to càlid gràcies al coure.
  • Or roig: és més intens que el rosa, amb major percentatge de coure.
  • Or verd: està aliat amb plata i cadmi (és poc comú).
  • Or blau o negre: s’usen tractaments especials o aliatges exòtics, per exemple, amb rodi negre (són peces més decoratives que funcionals).

Quin tipus d’or és millor per a joieria?

Com hem explicat en este article, existixen diversos tipus d’or. No significa que un siga millor o pitjor que un altre, sinó que canvien les seues propietats i el seu ús pot variar depenent de per a què. En el cas de la joieria, l’or de 18K és l’opció més recomanada a causa de la seua major resistència i durabilitat en comparació amb el de 24K —sobretot, si són joies per a ús diàriament—. L’or de 18K s’utilitza en la fabricació de rellotges, anells, polseres i en la majoria de les peces de joieria. El de 24K, d’altra banda, sol emprar-se per a altres fins, generalment en peces que es guarden i en molt pocs casos en joies que s’usen en ocasions especials a causa de la seua delicadesa. I és que, encara que és el més pur i brillant de tots, resulta més bla i delicat que el de 18K. El més comú és trobar-ho en monedes, lingots i objectes de col·lecció d’or.

Com identificar el tipus d’or d’una joia?

Existixen diverses tècniques per a identificar el tipus d’or en una joia. El més comú és buscar el segell o marcat, que indica la puresa (per exemple, 18K o 750). Una altra tècnica és usar un imant, ja que l’or autèntic no és magnètic (independentment de la seua puresa). Així mateix, destaca la prova de l’àcid que servix per a revelar la puresa en reaccionar amb el metall (en el cas de l’or, este metall no reacciona davant l’àcid). D’altra banda, es pot fer ús d’un densímetre que permet calcular la densitat de l’or, útil per a diferenciar-lo d’aliatges. Ara bé, si vols assegurar-te i eliminar els teus dubtes per complet, llavors el més aconsellable és que ho portes a una joieria de confiança on s’empren espectròmetres o es realitzen proves electròniques per a obtindre resultats precisos sense danyar la peça.

Tingues en compte que si la teua idea és obstinar la joia per a obtindre un crèdit ràpid i amb possibilitat de recuperar-la en el futur en CrediMonte (el Mont de Pietat de Fundació Bancaixa) podem ajudar-te. El nostre equip de gemmòlegs realitza la taxació amb instrumental professional homologat, en la teua presència, per a oferir-te la valoració en el moment i perquè pugues rebre els teus diners a l’instant. A més, oferim els millors tipus d’interés i condicions. Pregunta’ns els teus dubtes!